TIPS & TRICKS VOOR MAC GEBRUIKERS

FullSizeRender (3)

Op school maar ook in de blogwereld zie ik steeds vaker dat mensen een mac kopen. Ik heb nu 3 jaar een macbook pro 13 inch en ik ben er nog steeds heel blij mee. In het begin moest ik wel erg wennen want ik was een windows gewend. Alle trucjes kende ik nog niet en stiekem wist ik niet eens hoe je een nieuwe map aan moest maken. Na heel veel uitproberen kan ik nu wel zeggen dat ik mijn macbook heel goed snap. Ik kan snel switchen tussen verschillende programma’s, ik weet ongeveer waar alles staat en ken de handige tips and tricks. Omdat ik van veel mensen hoor dat ze nog niet veel trucjes kennen wil ik jullie daar graag bij helpen. Met deze tips wordt werken met een Mac nóg fijner.


1. Screenshot maken
Op een mac kan je op drie manieren een screenshot maken. Met Shift + CMD + 3 maak je een screenshot van je hele scherm. Het is ook mogelijk om een screenshot te maken van een bepaald gedeelte van je scherm. Hiervoor gebruik je Shift + CMD + 4. Je kan hem dan slepen over het gedeelte wat je wilt screenshotten en dan de muis loslaten. Ook kan je een screenshot maken van het venster waar je je op dat moment in bevindt. Dit doe je met Shift + CMD + 4 + spatiebalk. Je screenshot verschijnt in alle gevallen op je bureaublad. Dit gebruik ik het meest voor projecten of presentaties omdat ik vind dat je dan niet je hele scherm hoeft te zien.

2. Verberg of toon je dock
Je dock is het menu wat je onderin ziet. Het kan zijn dat je hem aan de zijkant hebt maar bij mij zit ie onderaan mijn scherm. Hij zit vaak in de weg als ik mijn scherm helemaal gebruik. Je kan hem natuurlijk wel groter of kleiner maken maar er is ook een handig trucje! Met Alt + CMD + D kan je hem verbergen en tonen. Handig voor optimaal gebruik van je volledige scherm!

3. Snel switchen tussen programma’s
Met CMD + Tab krijg je snel een overzicht van alle programma’s die je open hebt staan. Op die manier kan je snel switchen tussen bijv. safari en word. Dit gebruik ik erg vaak voor school. Zonder veel gedoe kan ik mijn vingers op het toetsenbord houden en lekker doortypen.

4. Voeg je handtekening toe bij voorvertoning
Dit is zo handig! Soms heb je toch een document dat je moet ondertekenen? Ik deed altijd heel onhandig printen, handtekening zetten en dan weer inscannen. Zonde van de tijd! Er is een makkelijkere manier. Met voorvertoning kan je pdf bestanden openen. Bovenaan zie je de wijzigingsknoppenbalk naast de zoekbalk. Druk vervolgens op de handtekening knop. Je kunt nu je handtekening zetten op een wit papiertje, dit voor de webcam houden en je computer scant hem in. Voorvertoning slaat je handtekening op waardoor je hem vaker kan toevoegen.

signature

5. Snel voorbeeld krijgen van bestanden in Spotlight
Stel je zoekt een bestand maar je hebt meerdere bestanden op je computer met ongeveer dezelfde naam. Je wilt snel een preview krijgen van hoe het bestand er uitziet. Hou je muis even wat langer op de naam van het bestand en je krijgt de preview te zien!

6. Bestanden verwijderen
Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat er geen delete knop is. Je kan ook geen bestanden verwijderen met backspace. Ik deed altijd veel moeite met bestanden naar de prullenbak slepen. Met CMD + Backspace kan je snel bestanden verwijderen. Dit scheelt echt veel tijd!

7. Nieuwe map aanmaken
Toen ik mijn laptop net had wist ik echt niet hoe ik een nieuwe map aan moest maken. Na een tijd zoeken ben ik er wel achtergekomen maar ik dacht, dit kan makkelijker. Met Shift + CMD + N maak je er dus een aan. Sinds een jaar stop ik echt alles in verschillende mapjes zodat ik alles sneller en makkelijker kan vinden.

8. Volume en helderheid
Het is ook mogelijk om je volume en helderheid nauwkeurig te veranderen. Soms is er een heel groot verschil tussen de standaard volume en helderheid. Met shift + alt + natuurlijk de helderheid of volume knop kan je dit veel meer naar wens instellen.

Kennen jullie nog meer Mac tips and tricks?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: