Advertorials en gesponsorde artikelen

blogBloggen is veel werk. Zo ben je continu bezig met het uitwerken van ideeën, fotograferen en je social media up to date houden. Ik moet zeggen dat ik nog een ‘beginnende’ blogger ben. Ik blog nu zo’n half jaar en het is inmiddels mijn favoriete hobby geworden. Het enige wat ik niet begrijp zijn de opmerkingen over bloggers. ‘Heb je weer eens iets gratis gekregen?’, ‘Is dit een gesponsord artikel?’ of ‘Verdien je ook geld met het bloggen?’. Het lijkt wel alsof advertorials not done zijn. Ze worden niet geaccepteerd.


En ik snap het niet. Een advertorial is een gesponsorde advertentie, verwerkt in een artikel waardoor het niet meteen overkomt als een advertentie. Ik ga alleen een samenwerking aan als ik weet dat ik de advertentie in een artikel kan verwerken die ik zonder samenwerking ook zou schrijven. En die zijn ook het fijnst om te lezen. Er zijn weinig mensen die een artikel van 500 woorden over de nieuwste lampenkappen met plezier lezen. Maar zodra je deze lampenkappen kan verwerken in een artikel over jouw interieur, zeg ik doen!

Tuurlijk, er zijn bloggers die betaald krijgen voor sommige artikelen. Ik vind het juist fijn dat mensen kunnen leven van hun hobby. Hoe leuk is het dat bedrijven geïnteresseerd zijn in jouw hobby? Geef eerlijk toe, wij willen allemaal van onze hobby ons werk maken. Als een blogger betaald krijgt moet je je daar helemaal niet druk om maken. Maar als ik heel eerlijk ben klik ik vaak weg als er bijna om de dag een advertorial online komt. Niet omdat ik het vervelend vind dat de blogger er voor betaald krijgt maar meer omdat het op één groot reclamebord gaat lijken. Ik vind dat de advertorial wel bij je blog moet passen.

Ik lig niet wakker van alle hobby fotograferen die af en toe betaald krijgen voor een fotoshoot. Dus waarom zou jij je wel irriteren aan gesponsorde artikelen? Als je geen zin hebt om het artikel te lezen kan je met één druk op de knop een blog verlaten. Ik snap niet dat mensen dan nog moeite gaan doen om te reageren. Er staan nog genoeg andere artikelen op een blog die niet gesponsord zijn. Er is dus nog genoeg te lezen!

Zo plaatste ik twee dagen geleden een artikel over mijn favoriete pastel nagellak. Het was een lakje die ik een jaar geleden had gekocht. Meteen kreeg ik opmerkingen of het een gesponsord artikel was en of ik dit product gratis had gekregen. Het lijkt wel alsof mensen denken dat bloggers niks meer zelf kopen. Alsof we alles, maar dan ook alles, wat wij online zetten gratis hebben gekregen. En nee, dat is niet zo. Als ik een fijn product heb gekocht en vind dat mijn lezers hier meer over moeten weten, schrijf ik er een artikel over. Misschien hebben zij er wat aan, misschien ook niet.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken. Ga jij er meteen vanuit dat die blogger dat product gratis heeft gekregen? Of maakt het jou niet uit als het artikel gesponsord is? En wat lees je liever, een advertorial verwerkt in een artikel die je normaal ook op die blog zou vinden of 500 woorden over de nieuwste lampenkappen?

Comments

 1. anna says

  Leuk artikel! Ik denk dat bloggers veel minder krijgen dan dat iedereen denkt. Ik blog nu zo’n twee jaar en ik koop bijna alles zelf voor de reviews, gewoon omdat ik het leuk vind om te testen en erover te schrijven!

  Beantwoorden
  • Léonie says

   Klopt! Als ik die producten nooit zelf had gekocht had ik ook geen blog gemaakt omdat ik anders niks had om over te schrijven, haha. Maar mensen denken inderdaad dat bloggers heel veel krijgen.

   Beantwoorden
 2. Dina says

  Pff dit is zo herkenbaar en zo jammer. :( Laatst had ik een nieuw vest en toen zei iemand tegen mij: “oh die heb je zeker weer gekregen voor je blog”.

  EH NEE. Die heb ik gekocht, maar goed.

  Beantwoorden
  • Léonie says

   Pfff, zo irritant! Natuurlijk kopen wij ook gewoon onze eigen dingen…

   Beantwoorden
 3. Brittany says

  Erg herkenbaar dit! Ze gunnen ons eigenlijk helemaal niks. Soms heb ik niet eens door dat berichten gesponsord zijn! Wat maakt het uit of een bericht gesponsord is of niet? Ze zijn gewoon jaloers denk ik. Lekker laten gaan.

  liefs, Brittany

  Beantwoorden
 4. Chris Schoonens says

  Leuk artikel! Nee, hoewel ik veel van de reviews skip (oké, eigenlijk alle reviews…), ga ik er eigenlijk nooit van uit dat de blogger iets gratis heeft gekregen. Bloggers willen juist iets delen wat leuk kan zijn voor anderen, ook als dat om nieuwe producten gaat. Hier hoeft dus niet meteen een advertorial achter te zitten.

  Beantwoorden
  • Léonie says

   Dankje Chris! Nee inderdaad, ik ga er gewoon vanuit dat de blogger het zelf heeft gekocht en het nu deelt omdat ze het een fijn product vinden. En als het wel zo is geven de meeste het aan dat het om een advertorial gaat. Prima!

   Beantwoorden
 5. Kim says

  Wat een ontzettend sterk artikel! Je hebt het echt prachtig verwoord. En zeg nu zelf. Hun werken ook niet zonder daar salaris voor te krijgen.

  Liefs, Kim

  Beantwoorden
 6. Sanae says

  Ik snap je punt helemaal. Er wordt sowieso te snel vanuit gegaan dat het product is gekregen..

  Beantwoorden
 7. Jolien says

  Mij maakt het eigenlijk niet zo veel uit of een blogger iets al dan niet gekregen heeft. Ik krijg ook dingen voor mijn blog, maar dat zijn dan wel dingen die ik écht mooi of leuk vind. Anders zou ik er nooit over schrijven. Ik kan me niet voorstellen dat een blogger bijvoorbeeld een outfitpost gaat maken met een item dat hij/zij niet mooi vindt. Dat zou toch stom zijn? Zolang je eerlijk bent in wat je schrijft vind ik dat er niets mis is met gesponsorde posts.

  Beantwoorden
 8. Denise says

  Goed artikel Leonie! Ik merk zelf ook wel eens dat er naar gedaan wordt over advertorials, maar tsja. Wij bloggers moeten ook eten toch? :-)

  Beantwoorden
 9. JC from Holland says

  Eindelijk iemand die het eens hardop zegt! Applaus!!
  Het lijkt wel of de gunfactor dagelijks afneemt in (bloggend) Nederland en het (voor)oordeel de overhand krijgt.
  Wat gaat het de lezers aan of je iets gratis krijgt of niet? En wat je met je blog doet is jouw zaak, ja toch? Gewoon lekker bloggen met en zonder producten al dan niet gratis gekregen. Ik kreeg een aanbod om mijn website in een showcase the plaatsen van een themabouwer, dat is eigenlijk een (gratis) advertentie de andere kant op…..daar ligt dat weer niemand over te mieren blijkbaar………bloggen is voor sommigen van ons business, en bij business hoort inkomsten. Simpel.

  Beantwoorden
 10. Simone says

  Het maakt mij helemaal niet uit of bloggers het product waar ze over schrijven wel of niet gekregen hebben. Als ik het een leuk onderwerp vind, lees ik het toch. Iedereen moet lekker doen wat ze zelf willen en als je eens iets krijgt is dat toch alleen maar leuk? Ik zie het probleem niet. Bloggen kost veel tijd. Het is niet zo dat bedrijven willekeurig mensen gratis producten opsturen. Er wordt ook daadwerkelijk voor gewerkt.

  Beantwoorden
 11. Sandra says

  Wat een goed artikel heb je geschreven! Ik vind het altijd fijner om te lezen als het gewoon in een artikel is verwerkt die je anders ook had geschreven inderdaad. Mensen die opmerkingen maken over gesponsorde artikelen zijn gewoon een tikkeltje jaloers denk ik.

  Beantwoorden
 12. Moniek says

  Het maakt mij niet uit of iets gesponsord is of niet, als ik het onderwerp leuk vind lees ik het toch wel. Uiteindelijk vorm ik toch mijn eigen mening over een product. Ik dat er een nare sfeer rondom geld verdienen met je blog hangt. Ik bedoel het is toch helemaal niet erg dat je wat kan bijverdienen met je hobby?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: