Help, mijn leven staat online!

IMG_9339kopieAls ik mensen vertel dat ik een blog heb is een van de eerste reacties meteen ‘maar je zet dus eigenlijk je leven online? Denk je niet dat dit later in je nadeel gaat werken?’. Deze vraag zette mij echt aan het denken. Zou ik later spijt krijgen van alles wat ik als 20-jarige online heb gezet? Als je eenmaal iets online zet, blijft het voor altijd op het internet. Is dat een reden om te stoppen met het bloggen of vind ik het niet erg dat ik mijn leven online zet?


Een persoonlijke blogger blogt over alles wat in zijn of haar leven speelt. Dit betekent alleen niet dat ik alles wat er in mijn leven gebeurd op het internet gooi. Ja, ik ben een persoonlijke blogger maar sommige dingen hou ik voor mijzelf. De dingen waarvan ik denk dat ik er later spijt van zou krijgen.

Je vraagt je dan misschien af waarom ik er voor heb gekozen om persoonlijk te bloggen. Ik vind het leuk om mijn mening en ervaring met anderen te delen. Vanaf jongs af aan las ik al blogs, voornamelijk beautyblogs maar ik miste altijd wat. Ze schreven over prachtige producten waar ik jaloers op was maar het was allemaal een beetje onpersoonlijk. Ik had het gevoel dat ik niks over de blogger wist. Toen ontdekte ik het persoonlijke bloggen. Ik vond het geweldig hoe bloggers hun persoonlijkheid in hun artikelen konden stoppen en die kletspraatjes las ik altijd met plezier. Maar af en toe las ik een artikel waarvan ik dacht, als ik in jouw schoenen stond zou ik dit niet met het internet delen.

En daarom heb ik ook gekozen voor deze ‘blogstijl’. Ik ben totaal niet het type dat veel op Facebook zet. Mijn Facebookprofiel is eigenlijk heel saai. Ik schrijf bijna nooit een status, tenzij ik echt iets heel leuks ga doen (zoals nu naar Londen met mijn vriend). Ik upload nooit foto’s, alleen af en toe een nieuwe profielfoto. Ik gebruik Facebook dus meer om kattenfilmpjes te kijken. Ik denk dat ik meer spijt zou krijgen als ik ieder weekend alcohol en dronken foto’s online zet. Dat is in ieder geval niet iets wat ik aan mijn toekomstige werkgever wil laten zien.

Op mijn blog kan ik helemaal zelf bepalen hoeveel informatie ik bloot geef. En daarom denk ik dat ik er later geen spijt van ga krijgen. Nee, het is niet zo dat ik nu alles heel kritisch bekijk en mij af ga vragen hoe dit invloed kan hebben op mijn toekomst. Maar ik weet wel wat ik privé moet houden. Zo zal ik nooit mijn hele relatie of familie verhalen op het internet gooien. Het is nou eenmaal MIJN blog.

Denk jij dat je later spijt gaat krijgen van de dingen die je op je blog zet?

33 Comments

 1. Nina Simplynspecial June 25, 2015

  Ik ben ook deels een persoonlijke blogger, maar let wel op wat ik post. Ik vind het belangrijk en zelfs fijn om het persoonlijke terug te laten komen, maar geef niet alles bloot. Zo hou ik het voor mezelf goed in evenwicht en heb niet snel het gevoel hier spijt van te krijgen. Leuk stukje! Ik hou ook meer van blogs die ook wat persoonlijkheid hebben, ipv iedere dag alleen maar beauty.

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Ik ben het helemaal met je eens. Dat persoonlijke is leuk om terug te laten komen maar sommige dingen moeten wel privé blijven.

   Reply
 2. Nathalie | insideandout.nl June 25, 2015

  Hoewel ik mijn blog niet persoonlijk wil noemen, heb ik niet het gevoel dat ik mezelf aan het censureren ben wanneer ik schrijf. Een artikel schrijven voelt gemakkelijk en ongedwongen (en als dat wel zo is dan stop ik gewoon met dat onderwerp; soms werkt de inspiratie gewoon even niet mee), maar ik houd wel in gedachten dat het voor mij allemaal wat oppervlakkiger mag dan bij een persoonlijk blog. En dat is het voordeel van bloggen toch; het is jouw stukje internet, en je kan er mee doen wat je wilt!

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dat is zeker waar! Iedereen heeft zijn eigen stukje internet en mag helemaal zelf bepalen wat ze wel of niet online zetten. Dat is het leuke!

   Reply
 3. Sanne June 25, 2015

  Dit artikel is echt goed geschreven. Van deze vraag ga je inderdaad wel nadenken. Ik heb ook een persoonlijke blog, alleen deel ik niet alles met iedereen. Sommige zaken zijn gewoon te privé om te delen.

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dankjewel Sanne! Ik ben het met je eens.

   Reply
 4. Beauty& gezondheid June 25, 2015

  Wat een interessant artikel om te lezen. Ik denk dat het vooral belangrijk is om te bedenken van te voren wat je wel en niet wilt delen op het internet.

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Klopt, ik bedenk het ook altijd van te voren.

   Reply
 5. alexa June 25, 2015

  Ik schrijf over alles maar veel dingen zijn over dingen die ik meemaak dus best persoonlijk ik deel zelf best veel maar er zijn ook dingen die ik bewust niet deel die alleen vriendinnen weten of mensen met een andere blog maar die niet openbaar staat. Dat vind ik juist wel leuk. Ik mis inderdaad bij sommige blogs ook een beetje het persoonlijke. Ik deel in tegenstelling tot jou wel iets meer op facebook zo deel ik mijn blogpost vai de facebook pagina van mijn blog ook :)

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Ja precies, er zijn ook veel dingen die alleen mensen in mijn directe omgeving weten. Het is altijd wel leuk als je de persoonlijkheid van een blogger een beetje leert kennen. Dan ga je de artikelen ook heel anders lezen, haha.

   Reply
 6. Daphne June 25, 2015

  Ik zet inderdaad ook heel veel van mijn leven online. Ook best vaak persoonlijke dingen waarmee ik in het echte leven geconfronteerd word. Dat is dan moeilijk, maar het is wel een soort uitlaatklep dat anderen toch weten wat me bezighoudt en hoe ik in elkaar zit, zonder dat ik iets moeilijks tegen iemand anders hoef te vertellen. Ik ben ook veel beter in schrijven dan in praten, haha! :)

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dat is helemaal waar. Ik deel af en toe ook dingen die mij dwars zitten in het echte leven. Dan gebruik ik bloggen echt als mijn uitlaatklep. Ik kan ook veel beter mijn gevoelens schrijven, haha. Dat maakt het een stuk makkelijker om iets moeilijks te vertellen.

   Reply
 7. Moniek June 25, 2015

  Ik ben ook een voor een klein deel een persoonlijke Blogger. Maar ik denk wel heel bewust na over wat ik wel en niet online zet.

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Ja precies, té persoonlijk bloggen hoeft ook niet.

   Reply
 8. Denise June 25, 2015

  Mooi artikel, ik blog zelf ook veel persoonlijk maar filter er natuurlijk ook altijd dingen uit die echt privé zijn!

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dankje Denise! Ja, ik doe precies hetzelfde.

   Reply
 9. Brittany June 25, 2015

  Heel mooi geschreven meid! Ik blog ook over persoonlijke dingen maar ook ik heb een grens voor mijzelf gesteld. Mijn blog is zeker mijn uitlaatklep maar mijn beste vriendinnen en vriend zijn de enige die écht hele persoonlijke dingen over mij kennen. Je moet het alleen online zetten als je er echt volledig achter staat.

  Liefs, Brittany

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dankje Brittany! Mijn vrienden en familie weten natuurlijk meer omdat ik sommige dingen té privé vind voor het internet.

   Reply
 10. Dina June 25, 2015

  Wat een goed stukje, mooi onderwerp. Ik denk dat je er inderdaad een beetje om moet denken wat je online zet, daarbij maakt het niet uit of je dingen op je blog of social media zet. Sommige mensen (en dat zijn dan dus niet altijd bloggers) zetten werkelijk alles op internet! Van gescheld naar de provider van hun mobiele abonnement tot boze berichten over een ex (en als het even kan de betreffende persoon of de instantie er in getagd). Dat zie ik de meeste (persoonlijke) bloggers niet doen hihi.

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dankjewel Dina! Haha inderdaad, niet alleen bloggers delen persoonlijke dingen. Ik kom zo vaak berichten tegen op Facebook waarvan ik denk, dit hoeft niemand te weten!

   Reply
 11. Kim June 25, 2015

  Je hebt dit prachtig geschreven. Op het moment deel ik heel veel van mijn leven op mijn blog, maar ik kies ook bewust mijn woorden en verhalen uit. Ik wil namelijk niet dat iedereen elk detail te horen krijgt.

  Reply
  • Léonie June 25, 2015

   Dankje Kim! Ja, jij maakt nu natuurlijk iets speciaals mee! Daarom vind ik jouw persoonlijke artikelen ook zo leuk om te lezen.

   Reply
 12. Suzanne June 26, 2015

  Ik denk hier altijd heel goed over na. Het is eigenlijk gewoon een uitgebreid social media kanaal, zo is mijn facebook pagina ook heel saai.

  Reply
 13. Keybykim June 26, 2015

  Leuk artikel! Ik heb hier ook vaak over nagedacht, en ik heb ook wel een persoonlijke blog. Maar het is MIJN persoonlijke blog, dus ik deel eigenlijk alleen maar dingen die over mijzelf gaan. Vroeger postte ik nog wel eens een foto van mij en mijn vriend of vriendinnen, maar dit doe ik ook haast niet meer. Het is inderdaad erg fijn dat je zelf een grens kunt trekken!

  Reply
 14. Roos June 26, 2015

  Goed artikel, ik worstel daar zelf ook weleens mee, bijvoorbeeld ook als collega’s ofzo m’n blog bekijken.

  Wat leuk dat je naar Londen gaat! Ik woon er, dus als je tips wil kun je me een berichtje sturen!!

  Reply
 15. Nienke June 26, 2015

  Goed artikel!
  Ik denk dat dit voor bijna elke blogger wel een moeilijk punt is. Ik zou mijn blog ook als ‘persoonlijk’ omschrijven, maar ik vertel heus niet alles. Sommige mensen reageerden raar omdat ik mijn vakantiefoto’s op mijn blog had gezet. Maar wat zij niet weten is dat ik eerst een heel nauwkeurige selectie heb gemaakt van wat ik wel en niet wil laten zien. Bovendien vraag ik aan andere mensen altijd eerst of zij het oké vinden om met hun gezicht op mijn blog te komen.
  Ik vind het het lastigst om te bepalen hoeveel (en wat) ik schrijf over mijn werk. Ik ben er eerlijk over, maar vertel niet anders. Toch bang dat mijn opdrachtgever dan mijn blog bekijkt, haha.

  Reply
 16. Lisa June 26, 2015

  Ik schrijf nooit echt artikelen die alleen persoonlijk zijn, maar ik probeer wel elk artikel een persoonlijk tintje te geven. Zelf doe ik ook niks met Facebook behalve mijn vriendinnen taggen in plaatjes haha.

  Reply
 17. Maaike June 26, 2015

  Ik ben ook een persoonlijke blogger, want ik vind het heerlijk om over mijn leven te schrijven en daarnaast vind het het ook onwijs leuk om andere persoonlijke blogs te lezen. ‘Oppervlakkige’ beautyblogs vind ik helemaal niet meer zo leuk trouwens.

  Reply
 18. Chris Schoonens June 27, 2015

  Leuk artikel Léonie! Je moet jezelf inderdaad goed afvragen wat je wel en wat je niet online wilt zetten. Zelf deel ik weinig persoonlijke zaken, ook niet op Facebook bijvoorbeeld, maar mijn artikelen probeer ik wel altijd een persoonlijke inbreng te geven. Naast mijn blog ben ik eigenlijk alleen op meer professioneel vlak online te vinden.

  Reply
 19. Esther June 27, 2015

  Nee, want ik denk er echt wel even 3 keer over na voordat ik iets in een artikel plaats. Ik zet ook nooit wat op Facebook, dus zo’n typetje wat alles deelt met iedereen ben ik ook niet. En ik denk dat een outfit of the day delen met de buitenwereld niet echt kwaad kan, niet iets waar ik spijt van ga krijgen denk ik zo. :-)

  Reply
 20. Megan June 28, 2015

  Haha herkenbare post en ik snap je gevoel volledig. Ik blog vooral omdat ik het leuk vind om te doen en post niets waar ik niet achter sta, dus spijt zal ik niet hebben. Enige wanneer ik baalde van mijn blog is door mijn ‘ copy cat’ .. ik heb hier een blog over geschreven en daardoor ook van me ‘af’ geschreven, maar hierdoor kreeg ik wel een naar gevoel van het schrijven op internet…. Maar laat je niet beïnvloeden door iemand anders zijn/haar ideeën. Just write..

  Liefs Megan!

  Reply
 21. Sas June 30, 2015

  Ik blog heel bewust, dus spijt zal ik er zeker niet van krijgen :-) Het is juist een mooie aanvulling

  Reply
 22. Bloggers die volgens mij nog heel ver gaan komen | S-Diary August 12, 2015

  […] mezelf had ik ook heel erg bij dit artikel. Ik heb namelijk een soortgelijk artikel geschreven over de dingen die ik op internet zet en daarom waren de reacties bij mij in ieder geval heel erg positief en ik denk ook dat heel veel […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *