GESTOPT MET DE PIL?

Ik vind het belangrijk om altijd eerlijk tegen mijn lezers te zijn en ik wil ook graag dit soort persoonlijke dingen met jullie delen. Ik hoor het de laatste tijd steeds vaker bij meiden; stoppen met de pil. Ik twijfelde al een hele lange tijd om te stoppen met de pil. Na wat gesprekken bij de huisarts en urenlang researchen, heb ik uiteindelijk besloten om te stoppen met de pil. Waarom? Dat ga ik je nu uitleggen.

Ik ben ongeveer vier jaar geleden begonnen met het slikken van de pil. Ik had namelijk hele erge krampen en was eigenlijk een week lang ziek als het weer mijn tijd van de maand was. Ik was er zo klaar mee en mijn huisarts schreef meteen een receptje. Ik kon ze gelukkig nog dezelfde dag ophalen! In het begin was ik er zo blij mee. Ik had geen last meer, mijn ongesteldheid was ook een stuk minder dan voorheen en ik had echt het gevoel dat ik iets goeds had gedaan voor mijn lichaam.

Maar dat veranderde al snel. De kilo’s bleven maar komen. Ik ben uiteindelijk ook 15 (!) kilo aangekomen door de pil. En dat is echt heel moeilijk als je sowieso al veel last hebt gehad van je gewicht. Ik ging in één klap van mijn lichtste gewicht naar mijn allerzwaarste gewicht. Ik heb in die vier jaar veel geprobeerd om af te vallen maar ik bleef maar schommelen rond hetzelfde gewicht. Zo frustrerend. Maar hoe kon dit? Door de hormonen had ik eigenlijk nonstop een honger gevoel en vreetbuien. Ik had niet genoeg aan één bord avondeten en kon wel 4 boterhammen naar binnen werken ‘s ochtends. Iets wat ik voor de pil helemaal niet deed. Ik probeerde te ontbijten zoals ik altijd deed maar ik trok het niet van de honger. Het is niet eens dat ik hele ongezonde dingen at, zoals chocola, chips en snoep. Die dingen had ik namelijk nooit in huis. Ik at dan eerder een broodje kaas of gewoon plakken kipfilet.

Ik twijfelde al snel om te stoppen en een koperspiraal te nemen. Waarom de koperspiraal? De huisarts gaf aan dat ik heftig reageerde op de hormonen en we dus iets moesten proberen waar geen hormonen in zitten. Ik heb toen iets heel doms gedaan. Ik ging googlen hoe mensen de koperspiraal ervaren en las al snel dat het plaatsen van een spiraal hel zou zijn. Door die reden heb ik ook heel lang gewacht met switchen. Iets waar ik nu wel spijt van heb.

Nu, vier jaar later, heb ik dus een koperspiraal genomen. Ik ga niet liegen, het plaatsen van een spiraal is nou niet echt een feestje. Het was niet persé pijnlijk maar gewoon een heel onaangenaam gevoel. Gelukkig duurde de ingreep minder dan 5 minuten dus zo erg is het ook weer niet! Het is nu ongeveer twee weken geleden geplaatst en ik merk dat mijn lichaam tot nu toe nog heel erg moet wennen. Ik heb om de paar dagen opeens een doorbraakbloeding en heftige krampen. De huisarts gaf aan dat dit in het begin heel normaal is dus ik ben benieuwd of dit aanhoudt. Ik hou het in ieder geval 3 maanden vol, mocht ik dan nog buikpijn hebben of gewoon niet tevreden zijn, laat ik hem verwijderen.

Ik ben vooral benieuwd wat het gaat doen met mijn lichaam. Ik merk nu al dat mijn hongergevoel weg is en ik kan weer ontbijten zoals ik altijd deed. Heel fijn! Het is nu nog te vroeg om te zeggen of de kilo’s er al afvliegen maar ik hoop wel dat dit effect gaat hebben.

Zelf heb ik weinig verhalen gevonden en gelezen over het leven met een koperspiraal. Dat klinkt heel gek maar ik bedoel bijvoorbeeld na 3 maanden. Mochten jullie het interessant vinden, wil ik jullie hier wel over blijven updaten. Misschien dat het jullie dan ook zal helpen met het maken van een keuze! Let me know.

12 Comments

 1. Brittany October 19, 2017

  Hier twijfel ik ook al zó lang over ik heb alleen te veel horror verhalen gehoord dat ik het niet durf! Houd ons inderdaad up to date want ik ben ontzettend benieuwd!

  Reply
  • Léonie October 20, 2017

   Ja dat had ik dus eerst ook! Zo dom om al die verhalen te lezen eigenlijk. Ik heb me daar uiteindelijk toch overheen kunnen zetten want ik dacht, iedereen is anders dus dat betekent ook dat iedereen een andere pijngrens heeft. Ik hou je op de hoogte! 🙂

   Reply
 2. Anna October 19, 2017

  Ik heb precies hetzelfde als jou. Toen ik begon met de pil was ik super blij, maar na een tijdje merkte ik dat ik 10 kilo was aangekomen, ik ALTIJD honger had, en mijn humeur ook niet echt geweldig was. Ik lees de laatste tijd echt super veel verhalen van mensen die met de pil zijn gestopt, maar ik durf het zelf niet zo goed. Hopelijk heb jij snel geen last meer van je koperspiraal! Ik zou het echt super fijn vinden om af en toe een update te krijgen!

  Reply
  • Léonie October 20, 2017

   Ja inderdaad, mijn humeur werd er ook totaal niet beter op. Waarom durf je niet zo goed over te stappen? Ik merkte zelf dat ik helemaal geen verstand had van de verschillende opties die er waren, door de bomen zag ik het bos niet meer. Ik hoop dat ik nu iets heb gevonden dat goed voor mij gaat werken! Ik zal om de zoveel tijd een update geven en hopelijk helpt dat jou ook. 🙂

   Reply
 3. Justine October 19, 2017

  Goed om te delen dit. Je leest het tegenwoordig eigenlijk heel vaak dat mensen stoppen, maar vaak komt er niks voor in de plaats en ik vind het eigenlijk jammer want er zijn genoeg jongere lezers die dan denken dat het oké is om geen pil (of andere anticonceptie te gebruiken.

  Bijzonder om je ervaring met de koperspiraal te lezen trouwens. Geef je binnenkort weer een update hoe dat het gaat?

  Reply
  • Léonie October 20, 2017

   Ja klopt! Ik vind het sowieso jammer dat je van te voren niet genoeg informatie krijgt. Ik heb toen vier jaar geleden maar voor de pil gekozen, omdat iedereen dat eigenlijk deed. Zo jammer dat je niet gewoon een boekje van de huisarts kan krijgen waar alles duidelijk in staat omschreven. Zo weten jonge meisjes ook meteen wat ze kunnen verwachten.

   Ik zal zeker een update geven binnenkort! 🙂

   Reply
 4. Hanneke October 20, 2017

  Goed dat je dit deelt! Ook ik ben gestopt met de pil en had besloten een koperspiraaltje te laten plaatsen. Dit deed bij mij wél HEEL veel pijn. Ging bijna van m’n stokje. En dat is niet om zielig te doen, maar omdat het echt zo is. Helaas beviel de koperspiraal mij helemaal niet. Ik werd er belachelijk erg ongesteld door en had constant buikpijn. Na drie maanden heb ik deze er weer uit laten halen.
  Nu gebruik ik even niks. Of misschien wel voor altijd niks.
  Ik laat mijn lichaam lekker even tot rust komen 🙂

  Reply
  • Léonie October 23, 2017

   Ja begrijpelijk! Ik ben nog steeds van mening dat helemaal niks het best is voor je lichaam… Goed dat je wel je lichaam even die rust geeft! Heerlijk toch? 🙂

   Reply
 5. Anna October 20, 2017

  Wow jeetje wat heftig zeg! Kan me voorstellen dat je het plaatsen van een spiraal eng vond (ik ook), maar super stoer dat je het gewoon hebt gedaan. Nu maar hopen dat je je beter gaat voelen! Ik houd zelf naar mijn idee ook wel wat vocht vast maar ben niet extreem veel kilo’s aangekomen gelukkig. Ik slik nu 7 jaar dezelfde pil maar denk er ook over na om ermee te stoppen.

  Reply
  • Léonie October 23, 2017

   Ja als ik ook niet zo extreem veel was aangekomen en niet heftig reageerde op de hormonen, had ik nu ook nog wel een tijd de pil blijven slikken. Helaas was dat voor mij dus niet mogelijk. Het is zo jammer dat er zo weinig informatie over wordt gegeven!

   Reply
 6. Kim October 23, 2017

  Ik twijfel al zo lang over een spiraaltje. Ik ben alleen echt als de dood. En ik heb nog wel een bevalling gedaan haha.

  Reply
  • Léonie October 23, 2017

   Haha ik heb juist gelezen dat je dan nauwlijks iets voelt omdat je baarmoeder al opgerekt is geweest! Maar snap het alsnog hoor, het is natuurlijk niet niks. Toch denk ik dat je alles aan kan, als je een keer bevallen bent. 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *